Program za upotrebu podataka geoida i transformaciju koordinata

Odlukom ravnatelja Državne geodetske uprave od 31.3.2011. T7D model i korisnička aplikacija postaju službeni za transformaciju podataka državne izmjere, kartografskih i katastarskih podloga između postojećih i službenih referentnih sustava - "Transformacijski model T7D". T7D programska aplikacija omogućuje transformaciju koordinata preko jedinstvenog transformacijskog modela između naslijeđenog/starog geodetskog datuma HDKS s temeljnim elispoidom Bessel 1841 i novog geodetskog datuma HTRS96 (elipsoid GRS80).

U modelu se koriste jedinstveni transformacijski parametri za teritorij cijele Hrvatske izračunati temeljem 5034 identičnih točaka uz uporabu najnovijeg modela geoida HRG2009. Jedinstveni transformacijski model čini Helmertova prostorna 7-parametarska transformacija i pravilni raster modeliranih distorzijskih popravaka. 

T7D programska aplikacija izdaje se korisnicima na njihov zahtjev, te se ne naplaćuje, izuzev propisane upravne pristojbe.

Registracija programa se izvršava na način da korisnik putem klasične pošte ili e-mail-a pošalje Državnoj geodetskoj upravi, Sektoru za državnu izmjeru, serijski broj T7D programa koji dobije prilikom instalacije, a zatim od DGU dobiva registracijski broj. Program može raditi u neregistriranom modu tjedan dana od instalacije. 

Uz desktop T7D aplikaciju razvijena je i T7D web aplikacija kojoj se pristupa putem DGU geoportala odnosno na adresi: http://t7d.dgu.hr, gdje je moguće preuzeti i Obrazac za registraciju te Uvjete korištenja aplikacije. Za pristup T7D web aplikaciji potrebno je podnijeti Zahtjev (Obrazac za registraciju), na temelju kojeg se korisniku dodjeljuje korisničko ime i zaporka za pristup aplikaciji. Korištenje aplikacije se ne naplaćuje, izuzev propisane upravne pristojbe.

 

Kontakti:

minja.bosanac@dgu.hr

ivan.malovic@dgu.hr

marija.repanic@dgu.hr

margareta.premuzic@dgu.hr         

 

Vezani dokumenti